sobota, 1 grudnia 2012

piernik.





Nastał 1 grudnia -  a wraz z nim, moje postanowienie aby jeszcze przed Świętami wypróbować kilka przepisów i powiem Wam, że z całą pewnością tuż przed Bożym Narodzeniem raz jeszcze zrobię ten piernik.. ( jak nie więcej razy :) ) Jest delikatny, puszysty i przepyszny, a do tego szybki i bardzo prosty ! :) 


Składniki:

300 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
40 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
1 szklanka mleka
150 g masła 
3 jajka
3 łyżki powideł śliwkowych


Polewa czekoladowa:

125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki mleka
3 łyżki kakao



Masło roztapiamy w małym rondelku i czekamy aż ostygnie. Wszystkie mokre składniki łączymy ze sobą, na koniec dodajemy roztopione masełko - następnie przesiewamy mąkę i dodajemy do niej resztę suchych składników - całość dodajemy w trzech partiach to naszych mokrych składników - dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 40 minut.

Polewa:  Masło roztapiamy - dodajemy cukier i mleko - kiedy składniki się połączą odstawiamy z ognia i dodajemy kakao. Polewę ostudzić i polać gotowy - ostudzony piernik.

SMACZNEGO !





9 komentarzy:

  1. szaleję za piernikiem.. każdym! :D
    pozdrawiam!
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię go :) Przepis jest na jaką formę??? Pozdrawiam Loreta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh chyba nie czytasz swoich komentarzy :( szkoda...

      Usuń
    2. Bardzo przepraszam, że do tej pory nie odpisałam - już się poprawiam ! :) Piernik który widać na zdjęciach robiłam w zwykłej formie wymiary 24x24 cm :) ale zdecydowanie bardziej polecam keksówkę ! :) pozdarawiam ! :)

      Usuń
    3. Ooo super, dziękuję za informację :)

      Usuń
  3. czy ten piernik musi lezakowac

    OdpowiedzUsuń
  4. upiekłam na świeta ten piernik i jest pyszny jedna zmiana nie miałam powideł wiec zastąpiłam nutella własnej roboty a ona jest na sliwkach, przepis wylądował w ulubionych

    OdpowiedzUsuń