niedziela, 10 marca 2013

puszysty sernik na kakaowym spodzie ...





Dzisiaj rano obudziłam się z myślą, że straaasznie zjadłabym sernik (podejrzewam, że to sprawka Synka i jego ochoty na słodkie :)) ), nie czekając długo, od razu po śniadaniu poszłam po potrzebne składniki i w godzinę sernik już był w piekarniku, teraz kolejna godzina pieczenia, studzenie i w końcu mogliśmy go zjeść :) "niebo w gębie" - lekki, puszysty, z nutą kakao - i już nic nam więcej nie potrzeba :) Koniecznie musicie go spróbować !


Składniki na kruche ciasto:

250 g mąki pszennej
2 łyżki kakao naturalnego
125 g miękkiego masła                                                                             
1/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
1 żółtko
1 łyżka śmietany

Składniki na masę serową:

1 kg białego sera półtłustego (zmielonego dwukrotnie)
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka (oddzielnie białka i zółtka)
1 białko
50 g kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć i zagnieść - włożyć do lodówki do czasu aż będziemy mieli gotową masę serową.

Masa serowa:

Masło utrzeć z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym - dodać kaszę, proszek oraz mąkę ziemniaczaną - gotową masę dodawać powoli do białego sera (zmielonego wcześniej). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę - bardzo ostrożnie wmieszać ją do masy serowej. 
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia - wyjąć kruche ciasto z lodówki i wyłożyć ok 60% na spód,  następnie wylać masę serową i pokruszyć na wierzch resztę kruchego ciasta. Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni i piec 65-70 minut. Gotowy sernik wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie - i ostatni etap - w końcu możemy cieszyć się jego smakiem ! :)

SMACZNEGO !








13 komentarzy:

  1. smakuje tak samo jak wygląda, czyli przepysznie ;));*

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie, taki delikatny i puszysty, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Serdecznie dziekuje za przepis.Sernik przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  5. sernik pyszny! robiłam już kilka razy!:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy do sernika można użyć gotowej masy serowej zamiast sera zmielonego?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakiej śmietany użyć - 30%?

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam a jaka forma na ciasto?

    OdpowiedzUsuń