wtorek, 26 listopada 2013

zapiekanka z mielonym mięsem i warzywami


... czyli alternatywa dla nudnego obiadu :) kotlety mielone, ziemniaki... czemu nie spróbować w kolorowej zapiekance? :) 

Składniki:

500 g mięsa mielonego (u mnie indycze, ale może być dowolne)
4 duże ziemniaki
1/2 świeżego brokuła
5 pomidorków koktajlowych
sól 
pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
1 i 1/2 łyżeczki ulubionych ziół
1 łyżeczka słodkiej papryki                                          
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka wody
ok. 100 g sera żółtego 

SOS:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
sól
pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
2 łyżki tartego parmezany

Piekarnik rozgrzać do temp. 185 stopni

Brokuł kroimy na mniejsze części, ziemniaki obieramy i kroimy w półksiężyce - gotujemy na parze - nie za długo - tak aby warzywa były lekko twardawe. Mięso mielone łączymy z solą, pieprzem, bułką tartą, wodą, ziołami, majerankiem, słodką papryka - formujemy małe kuleczki - pulpeciki i podsmażamy na rozgrzanej patelni z ok. 3 łyżkami oleju. Pomidorki kroimy na ćwiartki. W rondelku roztapiamy masło - dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy - wlewamy mleko - mieszamy i doprawiamy przyprawami - na koniec dodajemy parmezan, mieszamy i odstawiamy. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pulpeciki, następnie podgotowane warzywa, pomidorki - całość zalewamy sosem i posypujemy żółtym serem. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 30 minut, a 5 minut przed końcem zdejmujemy folię.

Smacznego :)




1 komentarz: