To danie pierwszy raz spróbowałam, kiedy byłam w odwiedzinach u mojej Siostry w Irlandii.. dawno... dawno temu - i powiem Wam szczerze, że byłam w szoku JAK TO MOŻNA JEŚĆ?! A dzisiaj zadaję sobie pytanie JAK TEGO MOŻNA NIE LUBIĆ? Do niektórych smaków dorastamy, ja nie wyobrażam sobie jak mogłabym nie jest frytek curry? :) Koniecznie spróbujcie !
Składniki:
1 cebula
1 czubata łyżka mąki pszennej
300 ml śmietanki słodkiej 12%
1,5 łyżeczki ostrego curry
1/2 łyżeczki curcumy
1 kostka rosołowa
woda
sól
pieprz
olej roślinny
Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju - następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy - dodajemy kostkę rosołową i wodę ok 1/3 szklanki - wszystko dokładnie mieszamy - dodajemy śmietankę, curry, curcumę , sól i pieprz - mieszamy i gotujemy. Kiedy będziemy przygotowywać nasz sos - wstawiamy do piekarnika frytki:) Jak już wszystko będzie gotowe - nakładamy frytki na talerz i zalewamy porcją sosu ! PYCHA !
Taki garnuszek sosu starczy na ok 3 porcje - zależy jak bardzo zasmakuje nam sos:)
Smacznego !
Pycha! Chętnie bym go sobie zrobiła :) No cóż, kolejny przepis leci do zakładek.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :) uwaga - sos uzależnia :D pozdrawiam
Usuń