niedziela, 2 grudnia 2012

krem z pora!




Zupa, która dzisiaj zastępuje Nam niedzielny rosół , jest szybka, prosta i zasmakuje każdemu  :) Kolejny przepis, który został przywieziony z zielonej Irlandii przez moją Siostrę!  Zupa jest sycąca i rozgrzewająca, z bagietką posmarowaną masełkiem z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad :)

A będziecie potrzebować:


Składniki:

Na 4 porcje

2 x por
4 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
2 kostki rosołowe
650 ml wody


Por kroimy w talarki i podsmażamy go na oliwie z dodatkiem masła i czosnku przeciśniętego przez praskę ok 10- 15 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i gotujemy w 650 ml wody z dodatkiem kostek rosołowych. Kiedy ziemniaki będą gotowe - dodajemy do nich podsmażony por - solimy, pieprzymy do smaku - chwilę gotujemy, następnie wszystko blendujemy na gładki krem - jeśli będzie za gęsty dodajcie jeszcze troszkę wody :)

SMACZNEGO !






3 komentarze:

  1. Krem z porow i ziemniakow to jedna z moich ulubionych zup. Nie dziwie sie, ze tak ci zasmakowala!

    OdpowiedzUsuń
  2. w moim menu już jest od dawna :) cieszę się,że mogę się podzielić przepisem z czytelnikami bloga, bo zupa jest naprawdę dobra:)) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja robię podobnie ale trochę inaczej. Ziemniaki w plasterkach gotuję z kostką rosołową, potem podsmażam boczek z porem i dorzucam do ziemniaków i dodaję dużo białego pieprzu. Pychota!

    OdpowiedzUsuń