sobota, 1 grudnia 2012

curry chips !








To danie pierwszy raz spróbowałam, kiedy byłam w odwiedzinach u mojej Siostry w Irlandii.. dawno... dawno temu - i powiem Wam szczerze, że byłam w szoku JAK TO MOŻNA JEŚĆ?! A dzisiaj zadaję sobie pytanie JAK TEGO MOŻNA NIE LUBIĆ? Do niektórych smaków dorastamy, ja nie wyobrażam sobie jak mogłabym nie jest frytek curry? :) Koniecznie spróbujcie !


Składniki:

1 cebula
1 czubata łyżka mąki pszennej
300 ml śmietanki słodkiej 12%
1,5 łyżeczki ostrego curry
1/2 łyżeczki curcumy
1 kostka rosołowa
woda
sól 
pieprz
olej roślinny



Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju - następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy - dodajemy kostkę rosołową i wodę ok 1/3 szklanki - wszystko dokładnie mieszamy - dodajemy śmietankę, curry, curcumę , sól i pieprz - mieszamy i gotujemy. Kiedy będziemy przygotowywać nasz sos - wstawiamy do piekarnika frytki:) Jak już wszystko będzie gotowe - nakładamy frytki na talerz i zalewamy porcją sosu ! PYCHA !

Taki garnuszek sosu starczy na ok 3 porcje - zależy jak bardzo zasmakuje nam sos:)

Smacznego !







2 komentarze:

  1. Pycha! Chętnie bym go sobie zrobiła :) No cóż, kolejny przepis leci do zakładek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę :) uwaga - sos uzależnia :D pozdrawiam

      Usuń