poniedziałek, 3 grudnia 2012

chleb ziołowy





Aromatyczny, ziołowy i chrupiący chlebek - który możecie sami przygotować w domu :) Osobiście uwielbiam piec pieczywo - chleby, bułki - lubię sama modyfikować przepisy, sprawiać aby kolejny bochenek był inny, wyjątkowy. Dziś łącząc kilka przepisów - stworzyłam swój chleb ziołowy - mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo mocno jak i mi - i ten zapach w cały domu ! :)


Składniki:

20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 ml wody
250 g mąki pszennej
200 g mąki pełnoziarnistej
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek ( użyłam oliwy z dodatkiem bazylii - POLECAM )
1 łyżeczka suszonej bazyli
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku



Drożdże rozpuścić w dwóch łyżkach wody i łyżeczce cukru i pozostawić na 5 minut. Po upływie czasu - dodać mąkę, wodę, sól i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać - dodać zioła - zagnieść. Keksówkę wysmarować oliwa i wysypać otrębami - włożyć do niej gotowe ciasto, posmarować lekko oliwą, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce i odczekać 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Kiedy ciasto wyrośnie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, od czasu do czasu, chlebek smarując wodą.
Studzić na kratce.

SMACZNEGO !






1 komentarz:

  1. ale pieknie wygląda ;))) z chęcią bym kromeczke porwała

    OdpowiedzUsuń