Uwielbiam pizzę - pewnie jak każdy :) Najlepsza? Z pomidorami ! Czasami też lubię z kiełbasą peperoni, ale zazwyczaj wolę wersję wegetariańską :) Dzisiaj na kolację zrobiłam chyba najlepsza pizze jak do tej pory - polecam wszystkim ! Z dodatkami możecie kombinować - ja wybrałam pesto, pomidorki koktajlowe i mozzarellę i nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba :)
zaczerpnięta z Kwestii Smaku.. :)
zaczerpnięta z Kwestii Smaku.. :)
Składniki:
15 g świeżych drożdży
250 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
Ponadto:
1 puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
1 kulka mozzarelli
kilka pomidorków koktajlowych
kilka łyżeczek pesto
Pizzę należy zacząć od rozczynu. Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody i dodajemy cukier - wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto około 10 minut - wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto nam wyrośnie, posypujemy je mąką i rozwałkowujemy - tworzymy koło i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze na chwilę przykrywamy ściereczką. W tym czasie do rondelka dodajemy pomidory, oliwę, sól, pieprz, cukier, oregano dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 15 minut, mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach a pomidorki kroimy na ćwiartki. Kiedy sos będzie gotowy - nakładamy go na pizzę. Piekarnik nastawiamy na 250 stopni - kiedy będzie nagrzany wstawiamy pizzę na ok 10 - 15 minut, po tym czasie wyjmujemy pizzę i nakładamy na nią po kolei ser - łyżeczką robimy kleksy z pesto i układamy pomidorki i wstawiamy znów do piekarnika na ok 5 - 10 minut.
SMACZNEGO ! :)
Bardzo dobry przepis! polecam i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńa wiesz może ile mogę użyć drożdży suchych zamiast tradycyjnych? :) akurat tylko takie posiadam :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMyślę, że jak dodasz około 3 g suchych drożdży czyli 1/2 paczki, będzie ok :)
UsuńPozdrawiam!
Pamiętajmy o jak najcieńszym spodzie oraz odpowiednim dobraniu proporcji kolejnych składników. Tylko wtedy pizza okaże się być idealna.
OdpowiedzUsuń