wtorek, 13 listopada 2012

Tort mocno kokosowy.







Jak już Wam pisałam - moim postanowieniem było zrobić dla każdego jubilata w rodzinie tort - początkowo myślałam, że tort który przygotowałam specjalnie dla mojej siostry (którą ośmielę się polecić moim blogu jako wspaniałą stylistkę i wizażystkę  www.aniaklemm.blogspot.com  )  nie został uwieczniony na żadnym zdjęciu, a tu miła niespodzianka ! Dwa zdjęcia się uchowały - uff !  Torcik jest bardzoo mocno kokosowy, z nutką czekolady i odrobiną alkoholu - jestem przekonana, że zakochacie się w jego smaku !

Przepis zaczerpnęłam z moichwypieków lecz troszkę go zmodyfikowałam.

Składniki:

BISZKOPT :

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je na sztywną pianę. W trakcie ubijania, kiedy nasze piana będzie już prawie gotowa - stopniowo dodajemy cukier i żółtka jedno po drugim. Do tak gotowej masy przesiewamy bardzo delikatnie obie mąki i łączymy składniki - najlepiej szpatułką. Całość przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem *tylko dno i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Kiedy biszkopt będzie gotowy, wyjmujemy z piekarnika i w formie zrzucamy je na podłogę z wysokości około 50 cm  ( jest to tak zwany biszkopt rzucany ) i wkładamy znowu do piekarnika - z uchylonymi drzwiczkami aby w środku ostygł. Kiedy będzie już zupełnie wystudzony wyjmujemy z blaszki i dzielimy na dwa blaty.

Masa kokosowa:

625 g mascarpone
200 ml śmietany 30 - 36 %
pół szklanki cukru pudru
1 szklanka wiórek kokosowych
6 łyżek likieru kokosowego ( do mojej masy dodałam likier Canari ale polecam także Malibu )
( do nasączenia biszkoptu 100 ml likieru + 100 ml wody )
60 g gorzkiej czekolady


Śmietanę ubić. Dodać do niej serek mascarpone i wymieszać. Dodać cukier, likier. Około 1/3 masy odłożyć do dekoracji a do reszty dodać wiórki kokosowe.

Pierwszy blat nasączyć wodą z likierem, wyłożyć na to masę kokosową i posypać startą gorzką czekoladą. Na to położyć drugi blat i także nasączyć go wodą z likierem. Na całość położyć masę, którą wcześniej zostawiliśmy do dekoracji - położyc na wierzch i na boki. Tak powstały tort oprószyć wiórkami kokosowymi - GOTOWE ! :)  Tort schłodzić w lodówce.

Mam nadzieje, że będzie Wam smakowało :))





3 komentarze:

  1. najlepszy tort jaki w życiu jadłam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. a jakie wymiary ma tortownica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam !

      Średnica 28 cm :) pozdrawiam serdecznie !

      Usuń