wtorek, 13 listopada 2012

pomysł na obiad: lasagne











Wyraziliście chęć aby na moim blogu od czasu do czasu pojawił się przepis inny niż słodkości, dlatego dzisiaj proponuje Wam włoskie danie - lasagne. Nie ukrywam że włoska kuchnia jest zdecydowanie moją ulubioną więc makarony goszczą u mnie niezwykle często :) Przepis jest mojego autorstwa - zapraszam to gotowania! :)





Składniki:

500 g mięsa mielonego z indyka ( nie lubię wieprzowiny dlatego zastępuje ją mięsem indyczym )
2 puszki pomidorów bez skóry
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
bazylia suszona ( ciężko mi określić ilość bo zazwyczaj robię to "na oko" ale około 4 łyżeczki )
sól 
pieprz
pieprz ziołowy
oliwa z oliwek - do smażenia
makaron lasagne ( ponieważ miałam mało czasu aby przygotować obiad wybrałam taki, którego wcześniej nie trzeba podgotować - MELISSA - PRIMO GUSTO )
1 kulka mozzarelli
ok. 10 dag sera zółtego

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
pieprz ziołowy
gałka muszkatałowa - dosłownie odrobinę


Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę z czosnkiem. Smażymy przez w chwilkę i dodajemy do całości mięso mielone - przyprawiamy solą pieprzem. W trakcie podsmażania mięsa, do osobnego garnka wrzucamy pomidorki - dodajemy bazylię, sól, pieprz, pieprz ziołowy. Kiedy mięso będzie już gotowe - nie smażymy go długo -po prostu nie może być  surowe, wrzucamy je do pomidorów - wszystko razem przez chwilę gotujemy. Następnie przy użyciu blendera - wszystko miksujemy na jak najmniejszych obrotach- żeby nie wyszła nam "papka" zależy nam tylko na tym aby zmiksować pomidorki i rozkruszyć trochę mięso. Odstawiamy na bok. W małym garnuszku roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę - mieszamy- dodajemy mleko i przyprawy - mieszamy aż wszystko się zagotuje i zgęstnieje - jeśli sos będzie za gęsty - dodaj odrobinę mleka. Oba sery należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Piekarnik nastawić na 175 stopni. Prostokątną blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Położyć pierwszą warstwę makaronu. Na makaron wyłożyć część sosu pomidorowego - na sos pomidorowy dodajemy sos beszamelowy. Wszystkie czynności powtarzamy aż oba sosy nam się skończą. Ostatnią warstwą powinien być makaron, który posypujemy serkami. Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut!

SMACZNEGO ! :))





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz