środa, 21 listopada 2012

kokosowe tiramisu.






Mam w domu miłośniczkę kokosów, która już od dawna błaga i błaga o kokosowe tiramisu - no to w końcu się zebrałam, wymyśliłam i JEST :) w moim przepisie nie znajdziecie surowych jajek - zamiast nich wybrałam bitą śmietanę ( uwielbiam !! :) ). Idealny deser po włoskim obiedzie :)
Zapraszam do przepisu !


Składniki:

biszkopty - w moim przypadku ok. 40 szt okrąłych biszkoptów
500 g serka mascarpone
375 ml śmietany kremówki 30%
10 łyżek cukru pudru
120 ml likieru kokosowego ( np. Malibu )
150 ml wody niegazowanej
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
kakao naturalne
wiórki kokosowe

Przepis na blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm - polecam wykonanie deseru w pucharkach - ja potrzebowałam większą ilość dlatego zdecydowałam się na blaszkę :)

Mascarpone, cukier puder, śmietankę i likier ubijamy na sztywny krem. 3 łyżeczki kawy rozpuszczamy w 150 ml wody niegazowanej. Blaszkę wykładamy biszkoptami ok 20 sztuk - każdy najpierw moczymy w rozpuszczonej kawie. Na wyłożone biszkopty kładziemy połowę kremu. Na wierzch sypiemy kakao. Wykładamy drugą warstwę biszkoptów ( też namoczonych ) i drugą połowę kremu.  Wszystko sypiemy kakao i wiórkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce około 2 godziny.

Smacznego !




6 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak kokosowe zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam - ale mam jedna uwagę - troszkę mniej likieru bo wyszło bardzo ostre :) mimo to polecam :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście można zmienić proporcję likieru wedle uznania :) ja uwielbiam Malibu więc dodałam go troszkę więcej :) cieszę się że smakowało ! :) pozdrawiam i zapraszam częściej ! :)

      Usuń