czwartek, 22 listopada 2012

kurczak w cieście piwnym




Dzisiejszy obiad przygotowałam wspólnie z przyszłym Mężem - który tak samo jak ja uwielbia gotować i bardzo dobrze mu to wychodzi :) Danie które postanowiliśmy zrobić to piersi z kurczaka w cieście piwnym -  ulubione i zapożyczone od mojej Mamy :) Takie cząstki kurczaka podajemy z gotowanymi warzywami ( marchewka, brokuł i kalafior ) oraz sosem czosnkowym.  Szybko i smacznie :)



Składniki:


500 g piersi z kurczaka
250 ml piwa
1,5 szklanki mąki
olej roślinny
1 jajko
sól pieprz


Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy bardzo dokładnie z chrząstek itp. Filetujemy na mniejsze części ( paseczki ), tak przygotowane solimy i pieprzymy do smaku. Do miseczki wlewamy potrzebną ilość piwa, jajko, mąkę, łyżkę oleju, sól - dokładnie mieszamy ( ciasto przypomina ciasto naleśnikowe ). Wrzucamy przygotowane cząstki kurczaka  do ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej ( dość sporo, bo smażymy je w głębokim tłuszczu ) i wykładamy na niego łyżką nasze piersi z kurczaka. Smażymy z dwóch stron aż ciasto nam się zarumieni.  

SMACZNEGO !






3 komentarze:

  1. Witam, wyróżniłem Twój blog w programie Liebster Blog. Pozdrawiam i zapraszam do zabawy :)
    http://kuchenneigraszki.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepszy z sosem czosnkowym mmmm :)

    OdpowiedzUsuń