Klasyczny włoski makaron ( zdecydowanie jestem uzależniona od makaronów :)) ) z pomidorami - mocno czosnkowy i pikantny - all'Arrabbiata to inaczej " wściekły makaron ". To dzisiejsza propozycja na obiad. Kolejna dla zabieganych - bo przygotowanie zajmie wam 20 minut. Co Wy na to?
Składniki:
300 g makaronu penne
2 puszki pomidorów bez skórki
4 lub nawet 5 ząbków czosnku
1 łyżeczka papryki ostrej ( choć lepsza będzie świeża papryczka )
sól
pieprz ziołowy
pietruszka
ser tarty ( typu parmezan )
oliwa z oliwek
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie na oliwie z oliwek dosłownie chwilę podsmażamy zgniecione dłonią 2 ząbki czosnku z papryka. Po chwili wyjmujemy czosnek i do papryczki dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory ( szybciej będzie jeśli kupicie pomidorki już pokrojone ). Dodajemy sól, pieprz i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystko razem gotujemy. Kiedy makaron będzie gotowy - odcedzamy go i wrzucamy z powrotem do garnka. Zalewamy go przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy. Pietruszkę drobno siekamy. Gotowe danie wykładamy na talerz i posypujemy pietruszką ( sporo ) i startym serem.
Buon appetito !
Taka wscieklosc to ja rozumiem!
OdpowiedzUsuńNie mogę doczekać się aż zjem! :)
OdpowiedzUsuń