środa, 21 listopada 2012

penne all'Arrabbiata





Klasyczny włoski makaron ( zdecydowanie jestem uzależniona od makaronów :)) ) z pomidorami - mocno czosnkowy i pikantny  - all'Arrabbiata  to inaczej " wściekły makaron ". To dzisiejsza propozycja na obiad. Kolejna dla zabieganych - bo przygotowanie zajmie wam  20 minut. Co Wy na to? 


Składniki:

300 g makaronu penne
2 puszki pomidorów bez skórki
4 lub nawet 5 ząbków czosnku
1 łyżeczka papryki ostrej  ( choć lepsza będzie świeża papryczka )
sól
pieprz ziołowy
pietruszka
ser tarty ( typu parmezan )
oliwa z oliwek




Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie na oliwie z oliwek dosłownie chwilę podsmażamy zgniecione dłonią 2 ząbki czosnku z papryka. Po chwili wyjmujemy czosnek i do papryczki dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory (  szybciej będzie jeśli kupicie pomidorki już pokrojone ). Dodajemy sól, pieprz i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystko razem gotujemy. Kiedy makaron będzie gotowy - odcedzamy go i wrzucamy z powrotem do garnka. Zalewamy go przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy. Pietruszkę drobno siekamy. Gotowe danie wykładamy na talerz i posypujemy pietruszką ( sporo )  i startym serem. 


Buon appetito !



2 komentarze: