środa, 24 października 2012

smak dzieciństwa: ryż z jabłkami




Kiedy byłam mała moja babcia bardzo często robiła aromatyczny ryż z jabłkami i cynamonem ( po dziś dzień go robi bo wie jak baardzo go lubię ) , dzisiaj ja postanowiłam pierwszy raz przyrządzić to cudo :) Polecam wszystkim na deser lub słodki obiad :)

A będziemy potrzebować:

1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
6 średnich jabłek
odrobina soli
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru


Ryż wsypujemy do garnka zalewamy mlekiem, wodą, dodajemy masło i odrobinę soli. Gotujemy do czasu aż mleko z wodą wyparuje i ryż zgęstnieje. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy je do garnka dodajemy cukier i cynamon, mieszamy i chwilkę gotujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy połowę ryżu, na ryż kładziemy przygotowane jabłka a na jabłka drugą część ryżu. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok. 40 minut.


SMACZNEGO !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz