sobota, 20 października 2012

marchewkowe pole


Szczerze przyznaję, że nigdy nie miałam odwagi ani upiec ani zjeść ciasta marchewkowego .. do dzisiaj ! :) W końcu przekonałam się, że marchewka w połączeniu z innymi składnikami może tworzyć naprawdę pyszny i prosty przepis który umili nam to słoneczne weekendowe popołudnie  ( i nie tylko :) )

Ciasto:

3 duże marchewki
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki oleju
3 duże jajka
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
0,5 łyżeczki soli

Lukier:

1,5 szklanki cukru pudru
sok z połowy pomarańczy

Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i olej i dokładnie wymieszać ( najlepiej szpatułką ) do połączenia składników. Do gotowej marchewkowej masy dodać suche składniki i przyprawy. Piekarnik nastawić na 180 stopni na termoobieg. Ciasto wylać do blachy o wymiarach 20 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut.
* jeśli Twój piekarnik nie posiada funkcji termoobiegu wówczas ciasto musisz piec odrobinę dłużej - czy jest gotowe sprawdzisz za pomocą patyczka.

W międzyczasie przygotuj lukier. Do małego garnka wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj cukier puder. Wszystko podgrzej, a gdy Twoje ciasto będzie gotowe posmaruj je przygotowanym lukrem !

Smacznego ! :)







2 komentarze:

  1. Mniam, upiekłam dziś - po raz pierwszy w życiu ciasto marchewkowe według Twojego przepisu, dodałam tylko 1 łyżkę kakao, rodzynki i orzechy. Wyszło pyszne. Dzięki za przepis na dużą blachę - u mnie mała blacha nie ma racji bytu.

    OdpowiedzUsuń