wtorek, 7 stycznia 2014

spaghetti bolognese z pulpetami




Witam po dłuższej przerwie - dopiero kilka dni temu wróciliśmy po Świętach - nie skłamię jeśli napiszę NARESZCIE :) wszędzie dobrze ale w domu najlepiej - szczególnie jeśli ma się malutkie dziecko:) wracam więc do gotowania, do pieczenia - a już dziś proponuję wam bolognese w mojej wersji z pulpecikami :)

Składniki:  ( 4 porcje )

300 g makaronu spaghetti
500 g mięsa mielonego wieprzowego ( np. z szynki )
750 g przecieru pomidorowego
1 duża marchewka
4 -5 łodyg selera naciowego
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
olej z dodatkiem pomidrów, bazylii i czosnku ( możecie dodać też zwykły roślinny )
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki wody
sól
świeżo mielony pieprz czarny "Prymat"
zioła prowansalskie
przyprawa do dań z makaronu "Prymat"
2 łyżki śmietanki 30%

opcjonalnie - ser

Makaron gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na odrobinie oleju. Seler i marchewkę kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli. Dodajemy łyżeczkę przypraw do dań z makaronu - chwilę smażymy, a następnie całość zalewamy przecierem - przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i gotujemy aż warzywka zmiękną - na koniec dodajemy 2 łyżki śmietanki, dokładnie mieszamy, jeszcze chwilę trzymamy na "ogniu".  Mięso przyprawiamy, solą, pieprzem, ziołami, dodajemy 2 łyżki kaszki i 2 łyżki (lub odrobinę więcej) wody - dokładnie mieszamy - formujemy malutkie pulpeciki i smażymy na aromatyzowanym oleju z obu stron. Makaron polewamy sosem i układamy pulpety. 

SMACZNEGO !








1 komentarz: