środa, 15 stycznia 2014

ciasteczka czekoladowe




Przyznam szczerze, że nigdy nie lubiłam piec ciasteczek - nigdy mi nie wychodziły :D no oprócz pierników i ciastek ryżowych oczywiście :) Może dlatego, że zawsze wszystko przygotowywałam? Dzień wcześniej postanawiałam, że jutro piekę ciastka - i nic z nich nie wychodziło, dlatego wczoraj wieczorem spontanicznie, myślę sobie "a może tak ciastka jakieś upiekę?" , szybko pomyślałam jakie mam składniki i zabrałam się do pieczenia - i oto są czekoladowe ciastka z mąki z pełnego przemiału, z nutella mmm pycha :)



Składniki : 

na 12 ciastek

1/3 kostki miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru (może być trzcinowy)
2 łyżki Nutelli (dość spore)
2 łyżki kakao naturalnego
1 szklanka mąki z pełnego przemiału
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wiórków kokosowych

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę- dodajemy nutellę, następnie przesiane wszystkie suche składniki a na koniec wiórki- ciasto zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy je w dłoniach - następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (ciastka urosną). Pieczemy około 10-12 minut. Po upieczeniu czekamy chwilę aż ciastka lekko stwardnieją i dopiero przekładamy je na talerzyk.

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Świetne! Wyglądają jak robione maszynowo. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń