poniedziałek, 15 kwietnia 2013

tomato pasta




Niezwykle prosty i szybki przepis na pomidorowe spaghetti - idealnie sprawdza się kiedy nie mamy czasu na przygotowanie wymyślnych dań lub... kiedy naszła nas wieeeeelka ochota na makaron (tak jak to bywa w moim przypadku :))) ) Zazwyczaj wszystkie ze składników znajdują się w mojej kuchni więc nie pozostało nic innego niż przygotowanie szybciutko pysznego sosu :) Zdecydowanie powinnam była urodzić się we Włoszech.... :)

Składniki:

2-3 porcje


ok 150 g makaronu spaghetti
1 puszka pomidorów bez skórki/bądź ok. 4 średnie pomidory
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
sól morska
pieprz                                                                                     
2 łyżeczki cukru
2-3 łyżki oliwy z oliwek
odrobina mozzarelli

Makaron gotujemy al dente - odcedzamy. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie około 3 minuty - po upływie tego czasu dodajemy pomidory z puszki lub jeśli ktoś woli świeże pomidory wcześniej sparzone, obrane ze skórki, oczyszczone z gniazd i pokrojone w kostkę. Dokładnie wszystko mieszamy - dodajemy cukier, sól morską i świeżo zmielony pieprz - wszystko gotujemy aż sos zgęstnieje - około 5-7 minut. Tak przygotowanym sosem zalewamy nasz makaron i mieszamy aż dokładnie się połączy.  Podajemy ze startą mozzarellą.

SMACZNEGO !






2 komentarze:

  1. Lubię takie proste dania, a takie spaghetti jest dobre na każdą okazję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem im prosciej, tym smaczniej :)

    OdpowiedzUsuń