środa, 3 kwietnia 2013

piersi z kurczaka w orzechowej panierce z batatami i zielonymi warzywami




Święta, Święta i po Świętach - a jeśli ktoś nie ma zapasów poświątecznych w lodówce lub zwyczajnie nie ma ochoty na "jajeczne" i "majonezowe" dania - zapraszam na pyszny i lekki obiad, gdzie w roli głownej znajdziemy delikatnego kurczaka w towarzystwie batatów i zielonych warzywek :)


Składniki:

450 g piersi z kurczaka
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki tartego parmezanu
garść natki pietruszki
80 g orzechów włoskich
1 jajko

                                                                                                  

1 duży batat (lub kilka małych)
200 g brokuł
200 g bobu mrożonego

sól
pieprz
tymianek

Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy - filetujemy na mniejsze cząstki - odstawiamy na bok. Bób gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki gotujemy pod przykryciem  w osolonej wodzie aż lekko zmiękną. Bataty myjemy i kroimy w cząstki - blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ziemniaki - solimy, pieprzymy  i polewamy oliwą z oliwek - tak przygotowane wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut - pod koniec posypujemy je tymiankiem. W tym czasie szykujemy naszą panierkę. Orzechy prażymy chwilę na patelni. Do blendera dodajemy bułkę tartą, parmezan, pietruszkę, uprażone orzechy sól i pieprz wszystko dokładnie miksujemy aż powstanie panierka- wysypujemy do większego naczynia. Jajko rozkłócamy - maczamy w nim cząstki kurczaka następnie wkładamy je do panierki - smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego ( dodajcie go dość sporo) - gotowe mięsko odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz