Nie macie pomysłu na obiad? W takim razie podsuwam Wam, szybki, smaczny i bardzo aromatyczny przepis na tilapie na ciepłej pomidorowej salsie. Przyznam, że w moim menu jest zdecydowanie za mało rybnych dań, nigdy nie lubiłam przygotowywać typowo piątkowych obiadów. Smażenie, zapach i wiele innych czynników zdecydowanie odpychało mnie od ryby - a dzisiaj czuje tylko zapach pysznej salsy ! :)
Składniki:
4 filety tilapii
5 pomidorków koktajlowych
2 pomidory
1 mała papryczka chilli
1/2 słodkiej papryki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki cukru
posiekana natka pietruszki
5 oliwek zielonych z migdałem / lub zwykłych czarnych
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
sól
pieprz
Zacznijmy więc od salsy gdyż ta zajmie więcej czasu niż przygotowanie rybki :) Pomidorki kroimy w ćwiartki, a pomidory w kostkę - odkładamy na bok. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, papryczkę chilli i paprykę słodką również. Czosnku nie obieramy - jedynie rozgniatamy nożem. Wszystkie te składniki ( oprócz pomidorów) podsmażamy na oliwie z oliwek - dodajemy sól, pieprz, cukier i smażymy aż cebulka będzie lekko brązowa - wtedy też wyjmujemy czosnek i dodajemy nasze pomidory - wszystko razem dusimy ok 10 minut - na koniec dodajemy sok z cytryny, pokrojone w plasterki oliwki i natkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy nasze filety - dopiero wtedy przyprawiamy je jedynie świeżo zmielonym pieprzem oraz solą - smażymy z obu stron ( w trakcie smażenia skrapiamy rybkę cytryną i dodajemy łyżkę masła). Na talerzu wykładamy porcję salsy i układamy na niej rybkę !
SMACZNEGO :)
Smaczne do tego byłoby masełko koperkowe :) polega to po prostu na tym że rozgrzewasz masełko na patelni , dorzucasz pocięty koperek , sporo koperku :) ew. doprawiasz i polać rybkę :) robiłem juz tak z łososiem bardzo polecam bo jest to mega smaczne :)
OdpowiedzUsuńkoperek zazwyczaj podawany jest do ryby, ale do dzisiejszego przepisu zupełnie by nie pasował - polecam spróbować i ocenić ;)
Usuń