poniedziałek, 19 listopada 2012

pomysł na : penne z groszkiem i szynką

Makaron króluje :) Przynajmniej raz w tygodniu musi się znaleźć w moim jadłospisie! Zazwyczaj jest w towarzystwie pomidora ale dzisiejsza propozycja to groszek z szynką. Pyszny biały sos przypominający nieco carbonare. Przygotujemy go w niecałe 20 minut - czyli "danie idealne" dla zabieganych osób.




Składniki:


1 opakowanie makaronu penne
500 ml śmietanki słodkiej 18 %
10 plasterków szynki gotowanej / polędwicy sopockiej
200 g groszku mrożonego                                                   
1 średnia cebulka
oliwa z oliwek
sól
pieprz
bazylia suszona
parmezan ( opcjonalnie )

Makaron gotujemy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szynkę w paseczki i podsmażamy chwilkę do zeszklenia cebuli na odrobinie oliwy z oliwek. Kiedy makaron będzie gotowy odcedzamy go i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy cebulkę i szynkę. Całość zalewamy śmietanką wymieszaną z solą, pieprzem i bazylią. Wszystko dokładnie mieszamy - po około 5 minutach dodajemy groszek ( może być zamrożony). Danie trzymamy na ogniu aż śmietanka zgęstnieje i stworzy sos. Tak przygotowany makaron na talerzu posypujemy startym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią ( parmezan i bazylia - opcjonalnie )


SMACZNEGO !







2 komentarze:

  1. Makaron zdecydowanie króluje! I aż bym teraz zjadła takie penne wg Twojego przepisu, przeglądanie blogów kulinarnych o tej porze to nie jest dobry pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze może być inspiracją jutrzejszego obiadu :) polecam jest naprawdę smaczny, a jaki szybki ! :)

    OdpowiedzUsuń