niedziela, 18 listopada 2012

pomysł na ciasto francuskie - na słono :)




Szybko, prosto i smacznie :) Ciasto francuskie może nam się kojarzyć ze słodkimi przekąskami - ale niekoniecznie. Proponuję Wam dzisiaj połączenie kilku smaków, które razem tworzą naprawdę ciekawe danie :) 


Składniki:

1 ciasto francuskie
2 małe cukinie
300 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę ( dostaniemy go np. w Lidlu )
1 pesto rosso
1 cebula
pół słoiczka czarnych oliwek


Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia - kładziemy na niego ciasto francuskie, całe smarujemy pesto rosso. Cukinie kroimy w talarki i rozkładamy na cieście. Cebulkę kroimy, może być w kostkę ale ja proponuję w cieniutkie talarki. To samo robimy z oliwkami. Wszystkie składniki kładziemy na ciasto. Boczek podsmażamy na patelni - kiedy będzie gotowy wykładamy go na przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 165 stopni ok 15 - 20 min aż ciasto będzie gotowe.

SMACZNEGO :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz