sobota, 17 listopada 2012

orzechowe toffi :)





Uwielbiam orzechy. A że zbliżają się Święta - orzechowy temat jest jak najbardziej na TAK. Dzisiaj proponuję wam ciasto orzechowe z bitą śmietaną i masą kajmakową :) co Wy na to?

Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów www.mojewypieki.com

Składniki:


500 g mąki pszennej
2 jajka
150 g miodu
pół szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
125 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa:

500 ml schłodzonej kremówki
3 łyżeczki żelatyny ( rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody )

Polewa:

masa kajmakowa ( gotowa do kupienia w sklepach )
100 g orzeszków włoskich

Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i ugnieść. Podzielić na dwie części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć połowę ciasta. Piec w 200 stopniach przez 15 minut. Jak ciasto będzie gotowe - wyjąć i ostudzić. Drugą część ciasta upiec dokładnie tak samo. Śmietanę ubić - pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę. Na ostudzony spód wyłożyć ubitą śmietanę przykryć drugim spodem - wcześniej posmarowanym masą kajmakową i posypanym orzeszkami. Gotowe ciasto wstawić do lodówki  - najlepsze ciasto jest na drugi dzień.

SMACZNEGO  ! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz