wtorek, 27 listopada 2012
mexican burritos !
Uwielbiam meksykańskie smaki- nachosy, salsę, quesadillas i tak dalej i tak dalej.. :) Dzięki temu, że na śniadanie były naleśniki i zostało mnóstwo placków postanowiłam zrobić BURRITOS ( w sumie pomysł podsunął mi Narzeczony :) ). Do tego wszystkiego brakuje tylko Margarity :D Jak w mojej ulubionej restauracji w Poznaniu - The Mexican :)))
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka ( jak już wcześniej Wam wspominałam - nie lubię wieprzowiny ani wołowiny dlatego zastępuje mięsem z indyka - oczywiście możecie swoje burritos zrobić z w.w mięskiem :) )
200 g czerwonej fasoli
200 g kukurydzy
500 g przecieru pomidorowego
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
300 g pieczarek krojonych w zalewie
1/2 papryczki chilli
1/2 papryki czerwonej
sól
pieprz
2-3 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
olej roślinny
Sos guacamole:
1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
odrobina papryczki chilli
1/4 cebuli
Kwaśna śmietana 18 %
Przepis na naleśniki znajdziecie we wcześniejszym poście :). Czerwoną cebulę , chilli ( oczywiście wcześniej oczyszczone z pestek ) oraz czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną. Następnie fasolę i kukurydzę opłukujemy i dodajemy do naszej mieszanki wraz z odcedzonymi pieczarkami. Wszystko przyprawiamy około 1 łyżeczką przyprawy meksykańskiej, solą oraz pieprzem - dusimy na małym ogniu. W osobnym garnku na odrobinie oleju podsmażamy nasze mięso - przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą - smażymy na małym ogniu aż będzie gotowe - odstawiamy i lekko rozdrabniamy blenderem aby nie było dużych kawałków mięsa. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy naszą mieszankę warzywną - mieszamy - na końcu zalewamy wszystko przecierem pomidorowym - dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Jeszcze chwilę gotujemy.
W tym czasie przygotowujemy sos guacamole. Awokado obieramy ze skóry i wyciągamy pestkę, następnie kroimy na mniejsze części wrzucamy do pojemnika blendera wraz z ząbkiem czosnku, oczyszczoną papryczką chilli i sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Cebulę kroimy bardzo bardzo drobno i dodajemy do gotowego sosu.
Szykujemy naleśnik - do środka nakładamy nasz farsz ( sporo ) i zawijamy. Wszystko polewamy kolejny raz farszem oraz guacamole i kwaśną śmietaną.
SMACZNEGO !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O! Muszę sobie zrobić takie burritos! Pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam !:)
Usuńznów siedzę w pracy i znów burczy mi w brzuchu! :)
OdpowiedzUsuńMmm, pychota :) Narobiłaś mi apetytu na takie właśnie burritos.
OdpowiedzUsuńrewelacja ! chyba sobie pożyczę przepis...albo wproszę się do Ciebie na jedzonko mmm...
OdpowiedzUsuń:)) polecam ! są naprawdę pyszne :)
UsuńWitam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award. Zapaszam do siebie http://wmojejmagicznejkuchni-czekoladowo.blogspot.com/