czwartek, 23 stycznia 2014

brownie






Szybkie, czekoladowe, przepyszne ciasto - brownie - moja propozycja na dziś dla Was :)



Skladniki:

250 g cukru trzcinowego lub brązowego
1 szklanka mąki z pełnego przemiału
4 jajka
200 g masła
2 tabliczki czekolady gorzkiej



Piekarnik nastawiamy na 160 stopni.
1 i 1/2 tabliczki czekolady roztapiamy wraz z masłem w kąpieli wodnej. W tym czasie jajka ubijamy z cukrem - następnie dodajemy mąkę i dokładnie miksujemy. Roztopioną i ostudzoną czekoladę dodajemy do masy a następnie wrzucamy tam pokruszoną resztę czekolady gorzkiej. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej nasze ciasto - wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Szybko i prosto prawda? :)


Smacznego !




środa, 15 stycznia 2014

ciasteczka czekoladowe




Przyznam szczerze, że nigdy nie lubiłam piec ciasteczek - nigdy mi nie wychodziły :D no oprócz pierników i ciastek ryżowych oczywiście :) Może dlatego, że zawsze wszystko przygotowywałam? Dzień wcześniej postanawiałam, że jutro piekę ciastka - i nic z nich nie wychodziło, dlatego wczoraj wieczorem spontanicznie, myślę sobie "a może tak ciastka jakieś upiekę?" , szybko pomyślałam jakie mam składniki i zabrałam się do pieczenia - i oto są czekoladowe ciastka z mąki z pełnego przemiału, z nutella mmm pycha :)



Składniki : 

na 12 ciastek

1/3 kostki miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru (może być trzcinowy)
2 łyżki Nutelli (dość spore)
2 łyżki kakao naturalnego
1 szklanka mąki z pełnego przemiału
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wiórków kokosowych

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę- dodajemy nutellę, następnie przesiane wszystkie suche składniki a na koniec wiórki- ciasto zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy je w dłoniach - następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (ciastka urosną). Pieczemy około 10-12 minut. Po upieczeniu czekamy chwilę aż ciastka lekko stwardnieją i dopiero przekładamy je na talerzyk.

Smacznego :)




wtorek, 7 stycznia 2014

spaghetti bolognese z pulpetami




Witam po dłuższej przerwie - dopiero kilka dni temu wróciliśmy po Świętach - nie skłamię jeśli napiszę NARESZCIE :) wszędzie dobrze ale w domu najlepiej - szczególnie jeśli ma się malutkie dziecko:) wracam więc do gotowania, do pieczenia - a już dziś proponuję wam bolognese w mojej wersji z pulpecikami :)

Składniki:  ( 4 porcje )

300 g makaronu spaghetti
500 g mięsa mielonego wieprzowego ( np. z szynki )
750 g przecieru pomidorowego
1 duża marchewka
4 -5 łodyg selera naciowego
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
olej z dodatkiem pomidrów, bazylii i czosnku ( możecie dodać też zwykły roślinny )
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki wody
sól
świeżo mielony pieprz czarny "Prymat"
zioła prowansalskie
przyprawa do dań z makaronu "Prymat"
2 łyżki śmietanki 30%

opcjonalnie - ser

Makaron gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na odrobinie oleju. Seler i marchewkę kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli. Dodajemy łyżeczkę przypraw do dań z makaronu - chwilę smażymy, a następnie całość zalewamy przecierem - przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i gotujemy aż warzywka zmiękną - na koniec dodajemy 2 łyżki śmietanki, dokładnie mieszamy, jeszcze chwilę trzymamy na "ogniu".  Mięso przyprawiamy, solą, pieprzem, ziołami, dodajemy 2 łyżki kaszki i 2 łyżki (lub odrobinę więcej) wody - dokładnie mieszamy - formujemy malutkie pulpeciki i smażymy na aromatyzowanym oleju z obu stron. Makaron polewamy sosem i układamy pulpety. 

SMACZNEGO !