Kremowe,śmietanowe, lekko czosnkowe, z dodatkiem szynki parmeńskiej, pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem - idealne danie na tak piękną pogodę :)
Składniki:
3/4 op. makaronu spaghetti
1 duży ząbek czosnku
8 pomidorków koktajlowych (większych)
5 plastrów szynki parmeńskiej (lub podobnej)
250 g szpinaku świeżego
3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
250 ml śmietanki słodkiej 18%
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki masła
gałka muszkatałowa
sól
pieprz kolorowy
oliwa
Makaron gotujemy al dente. Szpinak myjemy, wrzucamy do garnka, dodajemy masło, przeciśnięty czosnek, odrobinę gałki, sól pieprz i dusimy aż trochę zmięknie - na koniec dodajemy śmietanę i trochę śmietanki słodkiej - gotujemy chwilkę i odstawiamy z ognia. Szynkę kroimy w większe kawałki i podsmażamy na odrobinie oliwy. Następnie zalewamy ją śmietanką słodką, doprawiamy solą, pieprzem, dorzucamy szpinak. Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki - dodajemy do sosu - dodajemy parmezan. Gotujemy aż sos stanie się gęsty. Przed podaniem sos mieszamy z makaronem.
Smacznego !
Wygląda bardzo apetycznie :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam makarony w takiej wersji!!!
OdpowiedzUsuńTakie makarony kuszą mnie najbardziej :))
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój blog nominowałam go do Liebster Blog. Po szczegóły zapraszam do mnie na mojepasje-mojswiat.blogspot.com Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńPoważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda idealnie i jestem pewna że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)
OdpowiedzUsuńOdrobinę zmodyfikowałam przepis, tj. zamiast pomidorów koktajlowych dałam pół zwykłego, nie dawałam gałki muszkatałowej, za to dorzuciłam do środka jalapeno i inny kształt makaronu. Aha! I zamiast śmietany zrobiłam sos z jajka i parmezanu. Wyszło pyyyyszne! Zrobiłam już 2 razy i teraz jest to dla mnie danie w czołówce moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSzpinaku nie lubię, ale jeśli jest fajnie wymieszany z innymi potrawami, to warto go jeść.
OdpowiedzUsuńSzpinaku nie lubię, ale uważam że w połączeniu z różnymi ciekawymi daniami ma to sens.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy blog dający do myślenia.
OdpowiedzUsuńCzekam na kolejny wpis tak samo interesujący jak ten.
OdpowiedzUsuń__________
https://www.cosmomedical.pl/
Super wpis. Kiedy dodasz następny?
OdpowiedzUsuń____
https://www.trelavets.pl/
Taka wiedza przyda mi się na pewno.
OdpowiedzUsuń____
dom na sprzedaż
Bardzo ciekawy wpis. Nie wiedziałem zbyt wiele na ten temat.
OdpowiedzUsuń__________
https://regeneracja-przekladni.pl/
Naprawdę super blog. Lubie na niego wchodzić.
OdpowiedzUsuń__________
https://taniecruch.pl/balet/
Jak to jedzenie przepięknie wygląda! Mam nadzieję, że tak samo dobrze smakuje jak wygląda.
OdpowiedzUsuńBez odpowiedniego mięsa, ta potrawa jest bez smaku..
OdpowiedzUsuńBardzo szybkie i skuteczne danie na obiad. Można polecić.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny wpis.
OdpowiedzUsuńWpis zrobił na mnie wrażenie tak jak cały blog.
OdpowiedzUsuńInteresujące informacje można znaleźć na Twoim blogu.
OdpowiedzUsuńKapitalny posiłek. Wygląda naprawdę rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam od siebie. Doskonały smak!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne spaghetti. Wygląda naprawdę bardzo solidnie.
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę niesamowicie. Doskonałe danie.
OdpowiedzUsuńBardzo kreatywny posiłek. Absolutnie magiczny smak, mogę potwierdzić.
OdpowiedzUsuń