czwartek, 28 listopada 2013

calzoncini





Zapewne każdy z Was zna włoskie danie Calzone - drożdżowe ciasto "pizzowe" wypełnione farszem. Dzisiaj proponuję Wam wersję mini - czyli calzoncini z warzywami, serem i kurczakiem :)


Składniki:

15 g świeżych drożdży
250 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru

(polecam zrobić to ciasto x2)

Ponadto:

300 g piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
1/3 papryki żółtej
1/3 cukinii
1/2 cebuli czerwonej
60 g sera mozzarella
60 g sera typu feta
oliwa z oliwek
sól
pieprz
mieszanka ziół do pizzy

Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody i dodajemy cukier - wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto około 10 minut - wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie piersi oczyszczamy i kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną ziół i podsmażamy na łyżce oliwy - odkładamy do miski. Paprykę, cukinię kroimy w kostkę, w talarki i posypujemy solą i podsmażamy około 7 minut na patelni z dodatkiem oliwy - dodajemy do kurczaka - mieszamy. Następnie mozzarellę i fetę (kupiłam taką już w kostce) kroimy w kostkę i dorzucamy do farszu, dodajemy zioła - dokładnie mieszamy i odstawiamy. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy - niezbyt cienko - następnie wykrawamy szklanką koła, do każdego nakładamy farsz i lepimy pierożki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni.
Polecam z sosem czosnkowym.

Smacznego :)




wtorek, 26 listopada 2013

zapiekanka z mielonym mięsem i warzywami


... czyli alternatywa dla nudnego obiadu :) kotlety mielone, ziemniaki... czemu nie spróbować w kolorowej zapiekance? :) 

Składniki:

500 g mięsa mielonego (u mnie indycze, ale może być dowolne)
4 duże ziemniaki
1/2 świeżego brokuła
5 pomidorków koktajlowych
sól 
pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
1 i 1/2 łyżeczki ulubionych ziół
1 łyżeczka słodkiej papryki                                          
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka wody
ok. 100 g sera żółtego 

SOS:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
sól
pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
2 łyżki tartego parmezany

Piekarnik rozgrzać do temp. 185 stopni

Brokuł kroimy na mniejsze części, ziemniaki obieramy i kroimy w półksiężyce - gotujemy na parze - nie za długo - tak aby warzywa były lekko twardawe. Mięso mielone łączymy z solą, pieprzem, bułką tartą, wodą, ziołami, majerankiem, słodką papryka - formujemy małe kuleczki - pulpeciki i podsmażamy na rozgrzanej patelni z ok. 3 łyżkami oleju. Pomidorki kroimy na ćwiartki. W rondelku roztapiamy masło - dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy - wlewamy mleko - mieszamy i doprawiamy przyprawami - na koniec dodajemy parmezan, mieszamy i odstawiamy. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pulpeciki, następnie podgotowane warzywa, pomidorki - całość zalewamy sosem i posypujemy żółtym serem. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 30 minut, a 5 minut przed końcem zdejmujemy folię.

Smacznego :)




środa, 13 listopada 2013

grissini



Od niedzieli się za nie zabierałam :) Ale w końcu są - pyszne włoskie grissini, chrupiące i aromatyczne paluszki idealne na przekąski :)



Składniki:

na około 10 paluszków (zależy jakiej wielkości je zrobicie)


15 g świeżych drożdży
250 g mąki pszennej                                    
100 ml wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy:

Tu macie wolną rękę :) Ja do swoich grissini dodałam czosnek (granulowany) oraz mieszankę przypraw takich jak bazylia, oregano, natka pietruszki, suszone pomidory (wszystko suszone) :)


Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do miski dodajemy mąkę, 40 ml ciepłej wody, sól, oliwę i rozczyn. Dokładnie zagniatamy i odstawiamy gotowe ciasto do wyrośnięcia na około godzinę (ja to robię w piekarniku nastawionym na 50 stopni). Po upływie tego czasu nastawiamy piekarnik na 225 stopni. Ciasto dzielimy na dwie części (jeśli chcemy grissini w dwóch smakach) do jednej dodajemy wybraną mieszankę przypraw, a do drugiej czosnek. Oba ciasta dokładnie zagniatamy i dzielimy na małe kawałki które następnie rolujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut. 

Smacznego :)
p.s przepraszam za jakość zdjęć, ale robiłam je szybko telefonem :))



spaghetti z kremowym sosem pesto






Dziś obiad ekspresowy - wracając ze spaceru z Synkiem wymyśliłam, że z powodu braku czasu na obiad na pewno będzie makaron - do tego szybki sos i gotowe :) uwielbiam go !  (a jakiego makaronu ja nie lubię? hihi)


Składniki:

na 2 porcje

100 g makaronu spaghetti (makaron zawsze biorę "na oko" )
3-4 plastry szynki szwardzwaldzkiej
6-7 różyczek brokuła
2 łyżeczki pesto (domowego lub kupnego)
150-200 ml słodkiej śmietanki 18%
1 łyżka oleju roślinnego
sól
pieprz


Makaron gotujemy wg wskazówek. Szynkę kroimy na większe kwadraty. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy szynkę - podsmażamy chwilkę. Brokuły myjemy i gotujemy w osolonej wodzie (uważajcie aby nie rozgotować - mają być lekko twardawe). Do szynki dodajemy śmietankę i pesto dokładnie mieszamy - dodajemy sól i pieprz do smaku - i czekamy aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Brokuły odcedzamy i kroimy w mniejsze części - dodajemy do sosu i jeszcze chwilkę ok. 2 minuty gotujemy. Ugotowany makaron dodajemy do sosu - UWAGA - tylko wtedy jeśli od razu będziemy go jeść, jeśli nie to dopiero przed podaniem  polewamy makaron naszym sosem.

Smaczego !




poniedziałek, 11 listopada 2013

krem z pieczarek




Korzystając z długiego weekendu i tego, że mam chwilę czasu, postanowiłam zrobić jakąś zupę. A więc wczoraj zaopatrzyłam się w składniki na dzisiejszy krem z pieczarek i o to jest! Aksamitny, łagodny i bardzo aromatyczny - a do tego łatwy w przygotowaniu, cóż można chcieć więcej? Zabieramy się do gotowania ! :)


Skladniki:

300 g pieczarek
1 i 1/2l bulionu warzywnego
75 g serka topionego śmietankowego
300 ml śmietanki (lub troszkę więcej)
1 łyża mąki
natka pietruszki

opcjonalnie: 4 kromki chleba pszennego oraz olej bądź oliwa z oliwek




Pieczarki myjemy i kroimy w talarki bądź mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka i zalewamy bulionem - gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu aż do zagotowania - zdejmujemy i dokładnie blendujemy. Do szklanki odlewamy jedną chochlę zupy i dodajemy do niej  czubatą łyżkę mąki, bardzo dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy - całość raz jeszcze stawiamy na ogniu- mieszamy. Dodajemy serek śmietankowy i rozpuszczamy go w naszym kremie. Do całości dodajemy garść posiekanej natki. Jeśli chcemy dodać do zupy grzanki - kroimy chleb na grube kromki, a kromki kroimy w kosteczkę - wrzucamy na patelnie dodajemy odrobinę oleju - podsmażamy chwilę aż będą chrupkie. 

Smacznego :)



sobota, 9 listopada 2013

fettuccine z kurczakiem i pomidorami




Chyba nie zaskoczę Was jeśli powiem, że dziś na obiad makaron?:) Moją propozycją jest świeży makaron fettuccine z piersią z kurczaka, pomidorami, szczyptą parmezanu i bazylią - zapraszam :)



Składniki:

250 - 300 g świeżego makaronu fettuccine
400 g piersi z kurczaka
100 ml śmietanki słodkiej 12%
1 puszka pomidorów bez skórki
3 małe ząbki czosnku
2 łyżki świeżo tartego parmezanu 
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
garść świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonej bazylii


Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem suszoną bazylią. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek - smażymy niecałą minutę i dodajemy kurczaka. Wszystko smażymy około 7-8 minut. Pomidory odcedzamy aby pozbyć się nadmiaru wody i gotowe dodajemy do kurczaka, dokładnie mieszamy i wlewamy śmietankę- do tak przygotowanego sosu dodajemy sól i pieprz (według uznania), starty parmezan i posiekaną bazylię - całość chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy wg wskazówek. Odcedzamy, wrzucamy do garnka i zalewamy sosem- dokładnie mieszamy - podajemy posypany serem.

Smacznego :)





środa, 6 listopada 2013

pumpkin pie




Jak jesień to dynia, a jak dynia to tylko ciasto dyniowe :) Pamiętam jak babcia robiła kiedyś zupę mleczną z dynią i kładzionymi kluskami - była pyszna, ale za nic w świecie nie odtworzę tego smaku :)) Dlatego postanowiłam wieczorową porą zabrać się za ciasto - wyszło przepyszne!


Składniki:

1 mała dynia (musimy zrobić z niej puree)
1 szklanka cukru
3 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki cynamonu
200 g masła
5 łyżek cukru pudru


Piekarnik rozgrzewamy na 190 stopni.

Dynię kroimy w kawałki, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy i wydrążamy środki (bez pestek) i miksujemy aby powstało puree. Masło wkładamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu, dodajemy cukier i cukier waniliowy, a następnie mus z dyni - dokładanie mieszamy, odstawiamy z ognia i czekamy aż ostygnie.Odlewamy pół szklanki masy. W tym czasie możemy przesiać mąkę wraz z proszkiem i cynamonem. Do ostudzonej masy dodajemy 3 żółtka i mieszamy. Następnie w 3 partiach dodajemy przesiane suche składniki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie przekładamy ją do masy z dyni i równie delikatnie całość mieszamy. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy  30 do 40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż całkowicie ostygnie. Do pozostałej masy z dyni dodajemy 5 łyżek cukru pudru - dokładnie mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta.

Smacznego ! :)

Piekąc ciasto dyniowe wzorowałam się na przepisie www.kwestiasmaku.com