środa, 18 grudnia 2013

quesadilla z olejem rzepakowym






Przenosimy się na moment do Meksyku :) Szybki obiad, kolacja ? Quesadilla ! 

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jako świeżo upieczona mama dodaję go do potraw, przez co wiem, że wszystkie cenne składniki otrzymuje wraz z mlekiem mój Maluszek :)

Składniki:  (2 porcje)

4 placki tortilli
10 pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1 pojedyncza pierś z kurczaka
250 ml przecieru pomidorowego
1/2 czerwonej cebuli
ser żółty tarty lub mozzarella - ilość wg. upodobań
olej rzepakowy
sól
pieprz
Przyprawa ziołowa do kurczaka "Prymat"
Papryka ostra "Prymat"


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.


Pierś z kurczaka oczyszczamy i doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołową przyprawą - smażymy na dwóch łyżkach oleju rzepakowego z obu stron pod przykryciem na złoty kolor - odkładamy na bok. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, solimy  i podsmażamy na oleju około 4 minuty - odkładamy na bok. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i w małym rondelku podsmażamy dosłownie chwilę na odrobinie oleju - zdejmujemy z ognia i wlewamy przecier, doprawiamy solą i pieprzem. Usmażoną pierś z kurczaka kroimy w cieniutkie plasterki. Blachę wykładamy papierem i układamy jeden placek tortilli - smarujemy ją sosem i nakładamy pieczarki z papryką, kurczaka i posypujemy serem, przykrywamy drugim plackiem wcześniej lekko zwilżonym wodą. Wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut. Kroimy identycznie jak pizzę :)


Smacznego ! :)






5 komentarzy:

  1. Raczej do Meksyku, a nie Hiszpanii - w Hiszpanii je się tortillę czyli omlet z plastrów ziemniaków zalewanych jajkiem :) Bardzo lubię queasadillas :) Polecam dodanie dużej ilości sera i stosowanie warstw: tortilla, ser, farsz, ser, tortilla - wtedy lepiej się serem skleja całość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście do Meksyku, sama nie wiem dlaczego napisałam Hiszpanii ;) wiem także co to jest hiszpańska tortilla ;) ja jednak wole tradycyjna quesadille aniżeli takie warstwy - a ser, myślę ze to kwestia upodobania w jakiej ilości go dodajemy :) pozdrawiam

      Usuń
    2. No jasne, że możemy dawać go tyle ile chcemy :) Ale dobrze by było go tyle by całość dania się skleiła i trzymała razem, właśnie w tradycyjnej będzie sporo sera :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Genialnie wygląda to danie ;-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń