środa, 6 listopada 2013

pumpkin pie




Jak jesień to dynia, a jak dynia to tylko ciasto dyniowe :) Pamiętam jak babcia robiła kiedyś zupę mleczną z dynią i kładzionymi kluskami - była pyszna, ale za nic w świecie nie odtworzę tego smaku :)) Dlatego postanowiłam wieczorową porą zabrać się za ciasto - wyszło przepyszne!


Składniki:

1 mała dynia (musimy zrobić z niej puree)
1 szklanka cukru
3 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki cynamonu
200 g masła
5 łyżek cukru pudru


Piekarnik rozgrzewamy na 190 stopni.

Dynię kroimy w kawałki, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy i wydrążamy środki (bez pestek) i miksujemy aby powstało puree. Masło wkładamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu, dodajemy cukier i cukier waniliowy, a następnie mus z dyni - dokładanie mieszamy, odstawiamy z ognia i czekamy aż ostygnie.Odlewamy pół szklanki masy. W tym czasie możemy przesiać mąkę wraz z proszkiem i cynamonem. Do ostudzonej masy dodajemy 3 żółtka i mieszamy. Następnie w 3 partiach dodajemy przesiane suche składniki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie przekładamy ją do masy z dyni i równie delikatnie całość mieszamy. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy  30 do 40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż całkowicie ostygnie. Do pozostałej masy z dyni dodajemy 5 łyżek cukru pudru - dokładnie mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta.

Smacznego ! :)

Piekąc ciasto dyniowe wzorowałam się na przepisie www.kwestiasmaku.com 





5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie to ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie słoneczne i optymistyczne, wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile mniej więcej powinna ważyc dynia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja dynia była mała, miała do 1,5 kg :) Do ciasta potrzebna jest szklanka musu z dyni.

      Usuń
  4. Przepis wypróbowałam, polecam ! ;)

    OdpowiedzUsuń