czwartek, 28 listopada 2013

calzoncini





Zapewne każdy z Was zna włoskie danie Calzone - drożdżowe ciasto "pizzowe" wypełnione farszem. Dzisiaj proponuję Wam wersję mini - czyli calzoncini z warzywami, serem i kurczakiem :)


Składniki:

15 g świeżych drożdży
250 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru

(polecam zrobić to ciasto x2)

Ponadto:

300 g piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
1/3 papryki żółtej
1/3 cukinii
1/2 cebuli czerwonej
60 g sera mozzarella
60 g sera typu feta
oliwa z oliwek
sól
pieprz
mieszanka ziół do pizzy

Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody i dodajemy cukier - wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto około 10 minut - wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie piersi oczyszczamy i kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną ziół i podsmażamy na łyżce oliwy - odkładamy do miski. Paprykę, cukinię kroimy w kostkę, w talarki i posypujemy solą i podsmażamy około 7 minut na patelni z dodatkiem oliwy - dodajemy do kurczaka - mieszamy. Następnie mozzarellę i fetę (kupiłam taką już w kostce) kroimy w kostkę i dorzucamy do farszu, dodajemy zioła - dokładnie mieszamy i odstawiamy. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy - niezbyt cienko - następnie wykrawamy szklanką koła, do każdego nakładamy farsz i lepimy pierożki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni.
Polecam z sosem czosnkowym.

Smacznego :)




5 komentarzy:

  1. Urocze są w takiej mini wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sliczne malenstwa! Swietne jako imprezowa przekaska.

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze i pyszne, uwielbiam calzone ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe jako przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kuchnię włoską. Bardzo sycące pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń