wtorek, 22 października 2013

zapiekana kasza gryczana






W weekend miałam dla Was dwa przepisy, ale oba smakołyki skończyły się tak szybko, że nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć ... Dzisiaj korzystając z przepisu Kwestii Smaku, po kilku modyfikacjach zrobiłam zapiekankę z kaszy gryczanej - palce lizać ! :)


Składniki:

400 g piersi z kurczaka
350 g pieczarek
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2 woreczki kaszy gryczanej
750 ml bulionu                                              
natka pietruszki
szczypiorek
ser Grana Padano
sól pieprz
3 łyżeczki majeranku
3 łyżeczki ziół Katarzyny (do zdobycia w sklepach zielarskich)
olej roślinny

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, przyprawiamy solą pieprzem i po jednej łyżeczce ziół Katarzyny i majeranku - dodajemy pokrojony drobno czosnek, mieszamy i odstawiamy. Cebulę kroimy drobno. Na rozgrzaną patelnie dodajemy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę, smażymy aż do zeszklenia około 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy kurczaka, smażymy około 5-6 minut. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w talarki, następnie kurczaka przesuwamy na bok patelni, a w wolne miejsce dodajemy pieczarki - doprawiamy solą i pieprzem- smażymy, po upływie około 4 minut wszystko dokładnie mieszamy. W tym czasie gotujemy bulion z resztą ziół. Suchą kaszę dodajemy na patelnie - dokładnie mieszamy. Wlewamy szklankę buliony i gotujemy około 4 minuty. Po upływie tego czasu zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy i wkładamy na około 30 minut do piekarnika. Wyjmujemy, zdejmujemy pokrywkę i posypujemy startym serem i pokrojoną natką i szczypiorem.

Smacznego !




1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie. Właśnie robię coś podobnego tylko zamiast kurczaka -golonka indycze. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń