wtorek, 29 października 2013

nadziewany indyk







Pierwowzorem tej piersi z indyka jest schab nadziewany śliwką i morelką, jednak pomysłem mojej przyszłej teściowej był indyk :) I to był bardzo dobry pomysł  ! Przepis idealny na imprezy okolicznościowe czy Święta, niezwykle szybki i prosty :) spróbujcie koniecznie ! :)

P.S możecie podawać go z borówką



Składniki:

około 1 kg piersi z indyka 
kilka suszonych moreli
kilka suszonych śliwek
majeranek
papryka słodka
sól 
pieprz

będziecie także potrzebować rękaw do pieczenia oraz sznurek

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.


Pierś z indyka dokładnie umyć i oczyścić. Z obu stron posolić i popieprzyć, posypać majerankiem i papryką (wszystkie przyprawy "na oko"). zrobić delikatne nacięcie na środku, chyba że nasza pierś już jest delikatnie "rozwalona" to po prostu układamy na niej kolejno śliwkę, morelę itd. pierś zwijamy i zawijamy ją sznureczkiem aby się nie rozwaliła.Wkładamy do rękawa i zamykamy z jednej i z drugiej strony. Układamy ją na blaszce takiej jak do ciast i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50-55 minut, a 5 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw. 

Smacznego ! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz