wtorek, 19 marca 2013

tagliatelle z kurkami







Czy jest tutaj ktoś kto nie lubi kurek? Wątpie :)) Dlatego przygotowałam dla Was dzisiaj propozycję na obiad, w której znajdziemy te małe grzybki w połączeniu z mięsem i sosem śmietanowym - danie przygotujecie w kilka chwil - obiecuję, że będzie Wam smakowało :)


Składniki:

300 g makaronu tagliatelle
350 g schabu wieprzowego (polecam już pokrojony w kotlety)         
250 g kurek (użyłam mrożonych)
1 cebula
150 ml śmietanki słodkiej 18%
2 łyżki śmietany kwaśnej 12%
1 natka pietruszki
olej roślinny
pieprz
sól



Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w bardzo małą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju (ok. 3 łyżki) - w tym czasie schab kroimy w paseczki - pieprzymy do smaku i dodajemy do cebulki - wszystko razem smażymy aż mięso będzie gotowe. Następnie dodajemy kurki i dusimy wszystko tak długo,  aż kurki staną się miękkie - po tym czasie dodajemy obie śmietany - solimy i pieprzymy do smaku. Natkę rozdrabniamy i dorzucamy do sosu - wszystko gotujemy do czasu aż sos stanie się gęsty. Gotowy makaron polewamy naszym kurkowo - śmietanowym sosem.

SMACZNEGO !






4 komentarze:

  1. Wygląda mega apetycznie.
    Świetny przepis.

    P.S. Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kurki. Obiad idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie,akurat kupiłam makaron de-lux więc może zrobię wg.tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna propozycja :) Uwielbiam makaron z grzybowym sosem, a taka wersja to już naprawdę rozkosz dla podniebienia ;)

    OdpowiedzUsuń