Dzisiaj rano obudziłam się z myślą, że straaasznie zjadłabym sernik (podejrzewam, że to sprawka Synka i jego ochoty na słodkie :)) ), nie czekając długo, od razu po śniadaniu poszłam po potrzebne składniki i w godzinę sernik już był w piekarniku, teraz kolejna godzina pieczenia, studzenie i w końcu mogliśmy go zjeść :) "niebo w gębie" - lekki, puszysty, z nutą kakao - i już nic nam więcej nie potrzeba :) Koniecznie musicie go spróbować !
Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
2 łyżki kakao naturalnego
125 g miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Składniki na masę serową:
1 kg białego sera półtłustego (zmielonego dwukrotnie)
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka (oddzielnie białka i zółtka)
1 białko
50 g kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć i zagnieść - włożyć do lodówki do czasu aż będziemy mieli gotową masę serową.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym - dodać kaszę, proszek oraz mąkę ziemniaczaną - gotową masę dodawać powoli do białego sera (zmielonego wcześniej). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę - bardzo ostrożnie wmieszać ją do masy serowej.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia - wyjąć kruche ciasto z lodówki i wyłożyć ok 60% na spód, następnie wylać masę serową i pokruszyć na wierzch resztę kruchego ciasta. Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni i piec 65-70 minut. Gotowy sernik wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie - i ostatni etap - w końcu możemy cieszyć się jego smakiem ! :)
SMACZNEGO !
smakuje tak samo jak wygląda, czyli przepysznie ;));*
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, taki delikatny i puszysty, pyszności!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziekuje za przepis.Sernik przepyszny.
OdpowiedzUsuńPyszny :)
OdpowiedzUsuńsernik pyszny! robiłam już kilka razy!:D
OdpowiedzUsuńCzy do sernika można użyć gotowej masy serowej zamiast sera zmielonego?
OdpowiedzUsuńOczywiscie :)
OdpowiedzUsuńJakiej śmietany użyć - 30%?
OdpowiedzUsuńKwaśnej :)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWitam a jaka forma na ciasto?
OdpowiedzUsuńMożna zrobić bez kaszy many?
OdpowiedzUsuń