niedziela, 24 marca 2013

chicken masala



Kiedy mowa o przyprawach... curry, curcuma, cynamon, imbir - na myśl przychodzą smaki Indii - i tak jest też dzisiaj w mojej kuchni, gdzie na obiad serwujemy chicken masala z dzikim ryżem. Pikantne i aromatyczne danie, które od razu wprowadza nas w indyjskie zakątki smakowe... :) 



Na ok 4-5 porcji

Składniki:

500 g piersi z kurczaka
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 papryki czerwonej
1 puszka pomidorów krojonych
250 ml mleka kokosowego
150 ml wody
2 torebki ryżu (dziki lub zwykły)
olej roślinny                                                                                    

Przyprawy:

sól (wedle upodobań)
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki curcumy
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka przyprawy garam masala


Piersi z kurczaka oczyszczamy i filetujemy w małe kawałki. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Paprykę kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy przygotowane składniki - smażymy około 10 minut. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy puszkę pomidorów krojonych i dusimy wszystko parę minut - aż lekko odparuje. Dodajemy mleko kokosowe i wodę - dokładnie mieszamy - trzymamy na ogniu około 15 minut - od czasu do czasu mieszając. Ryż gotujemy według wskazówek. Gotowy podajemy z sosem. 

SMACZNEGO !






3 komentarze:

  1. Uwielbiam mięso w połączeniu z mlekiem kokosowym <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuchnia indyjska na dobre zagościła na moim stole ;) uwielbiam ją za aromat i tą różnorodność przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre, ale brakowało mi czegoś, co by przełamało smak. Następnym razem dodam na końcu ananasa.

    OdpowiedzUsuń