środa, 13 lutego 2013

Pavlova!




Jeśli mowa o Walentynkach to tylko bezowa Pavlova z bitą śmietaną i owocami :) Kiedy zobaczyłam dzisiaj świeże truskawki nie mogłam im się oprzeć i od razu wylądowały w moim koszyku - a co mnie najbardziej zaskoczyło - ich smak, są naprawdę pyszne, słodkie.. :) A więc jeśli jutro planujecie kolację we dwoje - na deser koniecznie bezowa niespodzianka ! :)



Składniki:

6 białek
szczypta soli
300 g cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka soku z cytryny/octu winnego białego

500 ml schłodzonej śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
500 g świeżych truskawek
kilka łyżek konfitury z czarnej porzeczki


Białka ubijamy z odrobiną soli - pod koniec dodajemy cukier, skrobie oraz sok z cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, rysujemy ołówkiem okrąg i układamy na niego ubite białka. Wstawiamy do piekarnika na 1h - 1,5 h. Studzimy przy otwartym piekarniku. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem - wykładamy na ostudzoną bezę a na śmietanę układamy świeże owoce i konfiturę.

SMACZNEGO ! :)








4 komentarze:

  1. nienawidzę Cię za to, że pożerałam to dziś i było tak pyszne!!! mmmmniam! OMOMOMOM! zrobisz jeszcze kiedyś ? ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dłuższego czasu Pavlova mi się marzy.. : D
    Ale czekam na letnie owoce!
    Ta przepiękna jest! ; )

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń