piątek, 8 lutego 2013

drobiowe szaszłyki w towarzystwie szwedzkich ziemniaczków.




Danie idealne na obiad lub kolację lekkie, kolorowe i od razu przypominające letnie dni i grill :) Dzisiejszą propozycją są drobiowe szaszłyki z pieczonymi szwedzkimi ziemniakami i sosem tzatziki, który idealnie orzeźwia całość..




Składniki:

500 g piersi z kurczaka 
1/2 papryki zielonej
2 średnie cebule
ok. 10 pieczarek
1 papryka czerwona
sól
pieprz
zioła do drobiu
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki oleju

Do szwedzkich ziemniaków:
 ilość zależy od tego ile przygotujemy ziemniaków

olej 
zioła
sól
masło

Tzatziki:

250 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku 
1/2 zielonego ogórka
sól
pieprz


Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy z chrząstek itp - kroimy w dość sporą kostkę- wrzucamy do miseczki i dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Wszystko nakładamy na długie wykałaczki - po kolei każdy składnik. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni - ustawiamy funkcję grill, szaszłyki układamy na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok 30 - 40 minut. 
Ziemniaki myjemy i obieramy - na każdym robimy około 2-3 mm nacięcia do połowy ziemniaka - naczynie żaroodporne smarujemy olejem - układamy ziemniaki solimy, dodajemy zioła i polewamy olejem. Pieczemy około godzinę w temperaturze 200 stopni po upływie 30 minut na każdego ziemniaka nakładamy po łyżeczce masła a 10 minut przed końcem pieczenia ustawiamy funkcję grilla aby ziemniaczki się ładnie zrumieniły.
Sos: Do miseczki nakładamy jogurt - dodajemy sól pieprz, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i startego na grubych oczkach ogórka - wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki - wyjmujemy dopiero gdy będziemy podawać całe danie - sos musi być dobrze schłodzony.

SMACZNEGO :)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz