niedziela, 6 stycznia 2013

skubaniec.





Już kiedyś wspominałam, że najbardziej lubię nocne kucharzenie ... :) I tak też było wczoraj - siedząc na kanapie stwierdziliśmy z "fasolką" , że mamy ogromną ochotę na skubańca ! Szybko do sklepu po potrzebne składniki i w parę chwil  w piekarniku było ciacho  :) Skubaniec, pleśniak, kruszon - jak to woli - dla mnie to ciasto idealne :)




Składniki:

500 g mąki pszennej
200 g masła
2 łyżki smalcu
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao 
5 jajek ( osobno białka i żółtka )
1 szklanka cukru
owoce - polecam kwaśne owoce-  ja dodałam mrożone maliny i wiśnie 


Mąkę, masło, smalec, cukier puder, proszek do pieczenia, pięć żółtek - dokładnie zagnieść - podzielić na 3 części - pierwszą częścią wyłożyć blaszkę - spód - do drugiej dodać kakao i zagnieść i poskubać odrobinę na spód - resztę ciasta na chwilę odłożyć. Owoce wyłożyć na spód i poskubać na nie resztę kakaowego ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli, w trakcie ubijania dodawać stopniowo cukier - gotowe wyłożyć na ciasto i poskubać pozostałą część kruchego ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

SMACZNEGO !







9 komentarzy:

  1. U mnie zwany kruszańcem, zawsze z wiśniami, porzeczkami i agrestem. Jednak póki co to moja babcia pozostaje w nim mistrzem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A u mnie pleśniak. Tez pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mama chce właśnie go zrobić wg tego przepisu ^^ ciekawe czy jej wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ja dzisiaj też zawalczyłam,właśnie jest w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jakiej wielkości blachę jest ten przepis? Bo się przymierzam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! skubańca robiłam w formie ok. 28 cm x 30 cm :) Pozdrawiam i życzę udanych wypieków ! :)

      Usuń
  6. beznadziejny ten przepis ze smalcem.

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny jest ten przepis :) ciasto wychodzi pyszne :)

    OdpowiedzUsuń