sobota, 24 listopada 2012

tarta z kurczakiem i fetą.






Dziś odwiedzili Nas moi Rodzice i  tego względu postanowiłam przygotować dla Nich obiad - a że ostatnio zostałam poproszona o przepis na tartę, stwierdziłam, że to doskonała okazja aby ja stworzyć :) Długo zastanawiałam się nad dodatkami - początkowa wizja to boczek ale co do niego? Zmieniłam koncepcję i zamiast boczku pojawił się kurczak, w towarzystwie fety, pomidorków, cukinii..  

Przepis jest mojego autorstwa :)


Składniki na kruche ciasto:

1 szklanka mąki  
1 żółtko
60 ml wody
120 g masła
sól 
oregano suszone

Składniki na sos:

400 g jogurtu naturalnego
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatałowa

Farsz:

500 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka oregano 
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
pieprz ziołowy
1/2 papryki
3/4 małej cukinii
8 pomidorków koktajlowych
1/2 op. sera typu feta ( np. Favita )


Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane masło, sól, oregano, wodę i żółtko - ugnieść - jeśli będzie za bardzo się lepiło dodać odrobinę mąki - zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na 30 minut.
W tym czasie przygotować kurczaka - dokładnie opłukać i oczyścić z chrząstek itp. Pokroić w małą kosteczkę i wymieszać z oregano, bazylia i dowolną przyprawą do kurczaka i pieprzem. Podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Pomidorki kroimy na połówki, cukinię w talarki, fetę w kosteczkę, paprykę w okręgi. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i wykładamy do naczynia żaroodpornego - nakłuwamy widelcem. Do rozgrzanego  na 200 stopni piekarnika wkładamy przygotowane ciasto - pieczemy ok 15 minut. Przygotowujemy sos : Do miseczki wlewamy jogurt, śmietanę, jajka i przyprawy - miksujemy na gładką masę. Po upieczeniu naszego ciasta - wyciągamy je z piekarnika i wykładamy po kolei : kurczaka - cukinię - pomidorki - fetę i na końcu paprykę i zalewamy wszystko naszym sosem - wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Podajemy np. z sosem czosnkowym :)

SMACZNEGO ! :)






















1 komentarz: