czwartek, 8 listopada 2012

piankowy tort gruszkowy

Niedawno mój Tata miał urodziny, a w tym roku moim postanowieniem było zrobić każdemu jubilatowi w mojej rodzinie pyszny tort ... były kokosowe, malinowe, niestety jeszcze wtedy nie było Słodkich Pasji dlatego pierwszym goszczącym tutaj tortem jest właśnie GRUSZKOWY w piance z białej i mlecznej czekolady ... ( Tata był zachwycony ! ) :)

Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych kulinarnych blogów www.kwestiasmaku.com


Biszkopt :

1/2 szklanki cukru
100 g masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 g gorzkiej czekolady
2 jajka ( oddzielnie )
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki powideł śliwkowych
sok z połowy cytryny
gruszki w syropie - potrzebne są dwie gruszki pokrojone w kostkę i 7 łyżek syropu

Mus z mlecznej czekolady:

100 g masła
100 g mlecznej czekolady  ( połamanej )
2 łyżeczki żelatyny
3 duże jajka
1 łyżka kakao
1/2 szklanki cukru
- do rozpuszczenia żelatyny 40 ml wody i 40 ml brandy

Mus z białej czekolady:

100 g masła
100 g białej czekolady ( połamanej )
2 łyżeczki żelatyny
3 duże jajka
skórka starta z pomarańczy
1/2 szklanki cukru
- do rozpuszczenia żelatyny 40 ml wody i 40 ml soku pomarańczowego

Biszkopt : W garnku roztopić masło, dodać kawę oraz cukier. Odstawić z ognia dodać czekoladę - roztopić - dodać syrop z gruszek. Ostudzić a następnie odłożyć 1/4 masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i delikatnie dokładać do ostudzonej masy. Kiedy dodamy mąkę wraz z proszkiem - delikatnie dodajemy ubite białka - mieszamy. Gotową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem ( ważne żeby tortownica była odpinana ) - piec 20 minut w 180 stopniach.  Kiedy spód będzie gotowy - skrapiamy sokiem z cytryny a odłożoną masę czekoladową łączymy z powidłami śliwkowymi i smarujemy nią ostudzony spód.

Mus mleczna czekolada : W garnku roztopić masło wraz z czekoladą. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody. Wymieszać żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady - wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodawać stopniowo cukier i ubijać aż będzie gęsta. Żelatynę rozpuścić w garnku wraz z wodą oraz brandy - ostudzić. Ubite białka delikatnie połączyć z czekoladą oraz żelatyną. Wylać na spód połowę pianki i ułożyć na niej pokrojone gruszki - zalać drugą połową pianki - wstawić do lodówki aż stężeje.

Mus biała czekolada : Dokładnie tak jak z poprzednim musem - rozpuszczamy masło wraz z czekoladą a żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Do ostudzonej czekolady dodać żółtka oraz skórkę z pomarańczy - wymieszać. Białka ubić tak samo jak w porzedniej piance. Żelatynę rozpuścić z wodą oraz sokiem - ostudzić. Ubite białka delikatnie wymieszać z czekoladą oraz żelatyną. Piankę wylać na zastygniętą piankę z mlecznej czekolady - wstawić do lodówki aż stężeje. Dekorować wedle uznania :)

SMACZNEGO !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz