Wyglądem przypominają obecną jesień, smakiem zdecydowanie przypominają o nadchodzącej zimie a wraz z nią Świętach - są niczym wstęp do pierników, które będę przygotowywać 6 grudnia... a tymczasem zapraszam po przepis na cynamonowo - goździkowe kruche jeżyki :)
2 jajka
200 g cukru
3 czubate łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków
20 g zmielonych migdałów
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić na gładką masę - dodać cukier, goździki, cynamon i migdały - dokładnie wymieszać. Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - ugnieść. Na stolnicę wysypać odrobinę mąki i rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinać kształty - układać je na blasze wyłożonej papierem. Piec ok 12 minut w temp 160 stopni *termoobieg ( normalnie ok. 180 stopni ). Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku.
SMACZNEGO !
Urocze, muszą smakować bardzo świątecznie :)
OdpowiedzUsuńoj tak :) są bardzo podobne do pierniczków - ważne żeby przechowywać je w szczelnym opakowaniu ( z kawałkiem jabłka )- wtedy staną się mięciutkie , bo od razu po upieczeniu są twarde - muszą kilka dni poleżakować :) POLECAM!
Usuń