poniedziałek, 8 października 2012

sezon jabłkowy ...

Witam wszystkich Łakomczuchów :)

W mojej kuchni zagościła cała masa jabłek dlatego smakołykiem rozpoczynającym na dobre słodkiepasje, jest ucierane ciasto z jabłkami - prosty i szybki przepis a jakże smaczny ! Uda się każdemu - nawet zaczynającym swoją przygodę z kuchnią - OBIECUJĘ :)

Do ciasta potrzebujemy :

200 g  masła  ( w temp. pokojowej )
3/4 szklanki cukru
pół opakowania cukru waniliowego ( ok. 8 g )
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
3 średnie jabłka


Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 stopni.


Masło ucieramy na gładką masę dodając powoli cukier ( połączony z cukrem waniliowym ). Do utartej masy  dodajemy jajko - ostrożnie jedno po drugim. Suche składniki przesiewamy i dodajemy do reszty. Blachę ( w moim przypadku była to tortownica o średnicy 24 cm ) wykładamy papierem do pieczenia ( nie smarujemy blachy masłem ) i wylewamy połowę ciasta. Obrane wcześniej jabłka kroimy w półplasterki i układamy na cieście. Kiedy wyłożymy już wszystkie owoce - wylewamy drugą część ciasta. Wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy ok 45 min - aż ciasto nabierze złotego koloru - czy ciasto jest już upieczone możemy sprawdzić za pomocą patyczka - jeśli jest suchy, wówczas nasz wypiek jest gotowy :)
Do ciasta możemy dawać każde owoce - na jakie mamy tylko ochotę.
Po ostudzeniu ciasto możemy sprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO !








Wszystkie zdjęcia  są moją własnością - jeśli chcesz je skopiować proszę skontaktuj się ze mną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz