Korzystając z długiego weekendu i tego, że mam chwilę czasu, postanowiłam zrobić jakąś zupę. A więc wczoraj zaopatrzyłam się w składniki na dzisiejszy krem z pieczarek i o to jest! Aksamitny, łagodny i bardzo aromatyczny - a do tego łatwy w przygotowaniu, cóż można chcieć więcej? Zabieramy się do gotowania ! :)
Skladniki:
300 g pieczarek
1 i 1/2l bulionu warzywnego
75 g serka topionego śmietankowego
300 ml śmietanki (lub troszkę więcej)
1 łyża mąki
natka pietruszki
opcjonalnie: 4 kromki chleba pszennego oraz olej bądź oliwa z oliwek
Pieczarki myjemy i kroimy w talarki bądź mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka i zalewamy bulionem - gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu aż do zagotowania - zdejmujemy i dokładnie blendujemy. Do szklanki odlewamy jedną chochlę zupy i dodajemy do niej czubatą łyżkę mąki, bardzo dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy - całość raz jeszcze stawiamy na ogniu- mieszamy. Dodajemy serek śmietankowy i rozpuszczamy go w naszym kremie. Do całości dodajemy garść posiekanej natki. Jeśli chcemy dodać do zupy grzanki - kroimy chleb na grube kromki, a kromki kroimy w kosteczkę - wrzucamy na patelnie dodajemy odrobinę oleju - podsmażamy chwilę aż będą chrupkie.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz