Kiedy mowa o przyprawach... curry, curcuma, cynamon, imbir - na myśl przychodzą smaki Indii - i tak jest też dzisiaj w mojej kuchni, gdzie na obiad serwujemy chicken masala z dzikim ryżem. Pikantne i aromatyczne danie, które od razu wprowadza nas w indyjskie zakątki smakowe... :)
Na ok 4-5 porcji
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 papryki czerwonej
1 puszka pomidorów krojonych
250 ml mleka kokosowego
150 ml wody
2 torebki ryżu (dziki lub zwykły)
2 torebki ryżu (dziki lub zwykły)
olej roślinny
Przyprawy:
sól (wedle upodobań)
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki curcumy
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka przyprawy garam masala
Piersi z kurczaka oczyszczamy i filetujemy w małe kawałki. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Paprykę kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy przygotowane składniki - smażymy około 10 minut. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy puszkę pomidorów krojonych i dusimy wszystko parę minut - aż lekko odparuje. Dodajemy mleko kokosowe i wodę - dokładnie mieszamy - trzymamy na ogniu około 15 minut - od czasu do czasu mieszając. Ryż gotujemy według wskazówek. Gotowy podajemy z sosem.
SMACZNEGO !
Uwielbiam mięso w połączeniu z mlekiem kokosowym <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńKuchnia indyjska na dobre zagościła na moim stole ;) uwielbiam ją za aromat i tą różnorodność przypraw :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, ale brakowało mi czegoś, co by przełamało smak. Następnym razem dodam na końcu ananasa.
OdpowiedzUsuń