I dopadło mnie choróbsko, a uwierzcie, że w ciąży znacznie trudniej mi znosić jakiekolwiek infekcje - dlatego żeby zupełnie nie opaść z sił i doładować się witaminkami przygotowałam zupę krem z brokuła z parmezanem i prażonym słonecznikiem - sam kolor dania zdecydowanie stawia na nogi ! :)
Składniki:
na ok 3-4 porcje
1 duży brokuł
400 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
świeżo tarty parmezan
uprażony łuskany słonecznik ( ilość wg uznania )
Brokuł myjemy i odcinamy różyczki, wkładamy do garnka zalewamy wodą do około połowy - doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia - wylewamy wodę i nalewamy nową w takich samych proporcjach - znów doprowadzamy do wrzenia i robimy dokładnie to samo co wcześniej - tym razem jednak brokuł zalewamy bulionem i gotujemy - brokuł ma być al dente. Takim sposobem nasze warzywo gotujemy trzy razy :) Kiedy różyczki z bulionem zagotują się i będą gotowe do spożycia - zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki krem - doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łuskany słonecznik prażymy na patelni tak długo aż się zarumieni - zupę wlewamy do miseczki dodajemy słonecznik i parmezan.
SMACZNEGO !:)
wygląda znakomicie, dużo zdrówka życzę :)
OdpowiedzUsuń