Lubicie smak kokosów? To już po was - przepadliście, kiedy tylko spróbujecie kawałek tego ciasta :) - puszysty czekoladowy biszkopt i śmietankowe, kokosowe nadzienie z odrobiną wiórek pycha !
Składniki na biszkopt: (wg Moich Wypieków)
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao
Krem kokosowy:
150 ml schłodzonej śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
200 ml mleka kokosowego
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki wiórek kokosowych
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Mąkę i kakao przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę - pod koniec dodawać łyżka po łyżce cukier a następnie po kolei każde żółtko. Zmiksować. Do masy jajecznej dodać suche składniki i bardzo ostrożnie i delikatnie wmieszać je szpatułką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ale tylko dno ! Wylać biszkopt i piec w temp 160 - 170 stopni około 35 minut. Po upływie czasu wyjąć biszkopt i z wysokości 60 cm zrzucić go na blat lub podłogę, a następnie włożyć go do piekarnika i studzić przy otwartych drzwiczkach. Kiedy ostygnie - wyjąć z piekarnika i oddzielić boki biszkoptu od blaszki i wyjąć go z niej - przedzielić na dwa placki.
Śmietankę ubić - dodać serek, cukier i mleko kokosowe - wszystko dokładnie wymieszać - na końcu dodajemy wiórki. Biszkopt nasączamy odrobiną mleka kokosowego i wykładamy na jeden z placków krem i przykrywamy drugim blatem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i robimy na wierzchu "maziaje" :) Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO !
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńproszę wybaczyć usunięcie komentarza, ale blog dotyczy innej tematyki aniżeli poprawności gramatycznych autora.
UsuńMascarpone i kokos otulone kakaowym ciastem...Przepadłam jeszcze zanim spróbowałam ciasta ;-)
OdpowiedzUsuń