środa, 13 lutego 2013

makaron z orzechami i oliwkami




Szybki, smaczny, lekko chrupiący i pachnący czarnymi oliwkami - na dzisiejsze plotkowanie z koleżankami jak raz ! :) Latem polecam z zielonymi szparagami. I koniecznie świeży parmezan ! :)




Składniki:

500 g makaronu spaghetti
70 g czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
garść orzechów włoskich
1 czerwona papryczka chilli
1 żółta papryczka chilli
sól 
pieprz
oliwa z oliwek - lub olej z orzechów
tarty świeży parmezan



Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie oliwki, papryczki, orzechy, czosnek wrzucamy do malaksera i miksujemy na małe kawałeczki - jeśli nie posiadamy malaksera - kroimy wszystkie składniki ma bardzo małe kawałeczki. Gotowy makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka - dodajemy oliwę dość sporo aby makaron nie był suchy, sól pieprz i gotową miazgę - wszystko dokładnie mieszamy. Makaron podajemy posypany parmezanem.

SMACZNEGO ! :)



2 komentarze:

  1. Proste, smaczne danie. Nie trzeba wiele składników, by sprawić, aby makaron stał się naprawdę pyszną potrawą.

    OdpowiedzUsuń
  2. JAMI! teraz leże, i mam wyrzuty, że zjadłam tego tak dużo! już do Ciebie nie przyjde! :P

    OdpowiedzUsuń