Składniki:
2-3 porcje
ok 150 g makaronu spaghetti
1 puszka pomidorów bez skórki/bądź ok. 4 średnie pomidory
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
sól morska
pieprz
2 łyżeczki cukru
2-3 łyżki oliwy z oliwek
odrobina mozzarelli
Makaron gotujemy al dente - odcedzamy. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie około 3 minuty - po upływie tego czasu dodajemy pomidory z puszki lub jeśli ktoś woli świeże pomidory wcześniej sparzone, obrane ze skórki, oczyszczone z gniazd i pokrojone w kostkę. Dokładnie wszystko mieszamy - dodajemy cukier, sól morską i świeżo zmielony pieprz - wszystko gotujemy aż sos zgęstnieje - około 5-7 minut. Tak przygotowanym sosem zalewamy nasz makaron i mieszamy aż dokładnie się połączy. Podajemy ze startą mozzarellą.
SMACZNEGO !
Lubię takie proste dania, a takie spaghetti jest dobre na każdą okazję ;)
OdpowiedzUsuńCzasem im prosciej, tym smaczniej :)
OdpowiedzUsuń