Makaron pojawia się u nas na stole kilka razy w tygodniu, nie raz zdarzyło się, że jedliśmy go codziennie tylko w innej odsłonie - makaroniarze jak nic :) Dzisiaj długo myślałam z czym tym razem zjeść pastę i po tych przemyśleniach i odtworzeniu ich w kuchni, proponuję Wam autorski przepis na penne z kurczakiem i dodatkami, a więc kto tak jak my uwielbia ten włoski przysmak zapraszam po przepis i do gotowania ! :)
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
300 g makaronu penne
2 puszki pomidorów
1/2 cebuli
1/2 papryki czerwonej
1/2 cukinii
garść czarnych oliwek
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól morska
pieprz świeżo zmielony
zioła prowansalskie
3 łyżeczki cukru
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z chrząstek itp - filetujemy na mniejsze części - solimy i pieprzymy, posypujemy lekko ziołami prowansalskimi i skrapiamy oliwą z oliwek - odstawiamy na 10 minut - w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni na funkcji grill. Po tym czasie naszego kurczaka układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Cukinię i oliwki kroimy w talarki, paprykę, cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę - wszystko wrzucamy na patelnię z około 3-4 łyżkami oliwy - podsmażamy przez mniej więcej 8 minut (ważne aby papryka i cukinia nie straciły swej chrupkości) - następnie dodajemy pomidory, wszystko dokładnie mieszamy - dodajemy sól, pieprz i cukier - całość gotujemy około 10 minut. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka - zalewamy całość sosem. Podajemy z filetami z kurczaka. Proponuję wszystko oprószyć świeżym parmezanem jeśli macie go akurat w swoich lodówkach :)
SMACZNEGO !
U mnie tez makaron gosci czesto - nic dziwnego, skoro mozna go przyrzadzic na tyle sposobow.
OdpowiedzUsuń