sobota, 9 lutego 2013

czekoladowe ciasto marmurkowe z ganache





Dziś światowy Dzień Pizzy, pewnie każdy z nas zje tego dnia choć jeden kawałek tego cuda :) a po pizzy proponuje Wam pyszne ciasto marmurkowe z polewa ganache - osłodzi każde popołudnie :) 



Składniki:

250 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g połamanej gorzkiej czekolady
150 g cukru
4 jajka
125 ml mleka


Ganache:

125 g połamanej gorzkiej czekolady
60 ml śmietanki kremówki 30% - 36%


W małej misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić. W osobnej misce utrzeć masło na gładką, kremową masę, dodać cukier i kolejno jajka. Do tak gotowej masy na przemian dodajemy suche składniki i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Dzielimy ciasto na dwie części i do jednej dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką - nie jest to konieczne jeżeli mamy foremkę silikonową. Po kolei wlewamy ciasto - raz jasne a raz ciemne i delikatnie mieszamy patyczkiem aby powstał efekt marmurkowy - i tak do końca aż skończy się ciasto. Pieczemy ok 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Polewa:
W rondelku doprowadzamy śmietankę do wrzenia, odstawiamy i dodajemy czekoladę - mieszamy aż powstanie polewa. Ostudzone ciasto polewamy przygotowanym ganache.
SMACZNEGO ! :)







1 komentarz:

  1. Patrząc na miniaturkę, byłam przekonana ze to makowiec:-). Fajny, nietypowy sposób na ciacho z czekoladą.

    OdpowiedzUsuń